|
Mey kamışları tatlı su kamışından yapılır. Üzerine rahat çalıma, sesi
ayarlamaya ve akortlamaya yarayan kıskaç takılır. Ayrıca, kamış
çalınmadığı zaman kıskaca benzeyen daha dar ve uzun, ağızlık denilen bir
parça, kamışın üst tarafına takılır.
Kamış boyları ortalama olarak 80mm ile 150 mm., kamış ağzı ise 20mm ile
40mm arasında değişmektedir. Mey'e ses özelliğini veren uzun ve geniş
kamışıdır. Boğumlarından kesilen kamış'ın bir ucu yassıltılarak, ağza
alınmak üzere düzeltilmiştir. Diğer ucu da, kamışın orijinal biçiminde,
yuvarlak bırakılmıştır.
Zaman içerisinde kamış yapısında bazı değişiklikler olmuştur. Eskiden
kamışlar alt bölgeye yakın yerden iplik ile boğum yapılarak kullanılırdı.
Bu durumu, kamış yapımcısı ve yorumcu Şehamettin Tekin de doğrulamıştır.
Araştırmacı Demirsipahi de, Mey kamışlarını hem bağlı hem de kıskaçlı
olarak çizmiştir. Bir başka ilginç durum da Helenistik Dönem Mısır'ına
ait aulos ve monaulos kamışlarının boğumlu olmasıdır. |
|
Şehamettin Tekin |
Mey kamışları, tıpkı mey gövdelerinde olduğu gibi, çalıcıları
tarafından yapılmıştır. Geçmişten günümüze değin mey çalımının çok
yaygın olduğu Erzurum ilimizde dahi, mey kamışı yapıcısına
rastlanılmamıştır. Değişen yaşam koşulları ve çalıcıların çoğalması
ile birlikte, çalıcıların veya bu çalgıyı sevenlerin bazıları kamış
yapım işine yönelmeye başlamışlardır. Bilinen en eski kamış
yapımcısı Şehamettin Tekin'dir. Tekin şu anda kamış yapamayacak
kadar yaşlıdır. Tekin, kamış yapmayı Ağa Taştan'dan
öğrendiğini ve şu anda kullanılan kamış şekillerinin ona ait bir
ekol olduğunu söylemiştir.
|
Biz burada, günümüzde yüksek kaliteli Mey kamışı imal eden Ali
Zeynel Çiftçi (Antakya) ve Adem Ceylan'ın (İstanbul) imalat
safhalarından fotoğraflar vereceğiz:
|