|
Ali Zeynel Çiftçi
Çiftçi kamışlarını Aydın, Tarsus, Samandağ, Lazkiye(Suriye) den alıyor. Kamışları,
denize sahil olan yerlerde ufak bostanların rüzgardan etkilenmemesi için kurulan kamışlıklardan seçiyor. Kamışın en
olgun olduğu Ocak ve Aralık ayında ham kamışları topluyor. Mart ve Nisan ayında, kendi deyimi ile "çiğleme" işlemini
yapıyor. Kestiği kamışları sabah saat üç, dört civarında dere kenarında çimlerin üzerine yatırıyor. Bu kamışları on
beş gün boyunca her gece çimlere yatırıp, gündüzleri kaldırıyor. Öğlen kızgın güneşte kamışları dışarı çıkartarak iki
saat bekletip sonra içeri alıyor. Yılda bir kez çiğleme işlemini tekrarlıyor ve tüm yıla yetecek
miktarda kamış depolamış oluyor.
Hazırladığı kamışları boğumlu bıçak yardımıyla boğum altta kalacak şekilde kesiyor. Zımpara ile rahat çalışabilmek
için boğum yerlerinin kenarlarını alıyor. Kamışın üzerindeki sırrı falçata ile alıyor ve zımpara ile kamışı forma
sokacak şekilde dışını zımparalıyor. İlk işlemde 80 kumluk zımpara kullanıyor. Tirbuşon ile boğum tarafını açıyor ve
150 kumluk zımpara ile kamışın iç kısmını çevirerek boğuma kadar dengeli bir şekilde alıyor.
Kaba şeklini verdiği kamışları ayrı bir parça yardımıyla kaynayan suyun içine batırıyor. Bükülebilecek dereceye
gelinceye kadar kamışları kaynar su içinde tutuyor. Bu süre kamışın sertlik derecesine göre değişiyor. Daha sonra
kendisinin en zor dediği işleme geçiyor. Kaynayan sudan çıkardığı kamışları parmakları ile bastırarak şekil veriyor
ve kıskaçla sıkıştırıp tekrar kaynayan suyun içine sokuyor. Suyun içinden çıkardığı kamışlara, iyice bastırıp farklı
boylarda üç-dört kıskaç takarak bu haliyle beklemeye bırakıyor.
Kıskaç yapımında, sert ve bükümü rahat olması nedeniyle "dardağan" ağacını tercih ediyor. Ağacı 6mm - 4mm çapında
yatar elmas bıçaklı makina ile kesiyor. Daha sonraki kesimler için kıl testere kullanıyor. Kesme işlemindeki boyutlar
kamışın formuna göre 3-5.5mm civarında değişiyor. Akabinde, yine kıl testere yardımı ile ip yerlerini açıyor ve oya
ipi ile kıskaçları bağlıyor. Bağlanan kıskaçlar tekrar sıcak suya batırılarak, kendisinin kama adını verdiği ağaçtan
yapılma parçanın üzerine takılıyor. kıskaçlar, havanın sıcaklık durumuna göre üç-dört gün kamanın üzerinde
bekletiliyor.
Kamışın ağız kısmı ovalleştiriliyor, üzeri tekrar zımparalanıyor, yan kısımlar iyice düzleştiriliyor ve böylece
kamışa son hali veriliyor. Çiftçi yaptığı her kamışı bir saatten az olmamak üzere çaldığını söylüyor. Psikolojik
durumunun kamış yapımındaki niteliği etkilediğini de belirtiyor.
İmalat fotoğraflarını görmek için tıklayınız |
|